Přejít na PLUS
Porovnání znění
Balíčky poznámek

Předpis nemá balíčky komentářů! Přidejte si svůj balíček.

Přidej k oblíbeným

Vyhláška č. 330/2009 Sb.Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin

Částka 102/2009
Platnost od 25.09.2009
Účinnost od 01.10.2009
Zrušeno k 01.04.2018 (39/2018 Sb.)
Trvalý odkaz Tisková verze Stáhnout PDF(?) Stáhnout DOCX

330

VYHLÁŠKA

ze dne 15. září 2009,

kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb.:


Čl. I

Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin, se mění takto:

1. V § 1 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:

(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství1) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování.

1) Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin.
Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin.
Směrnice Komise 2008/100/ES ze dne 28. října 2008, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin, pokud jde o doporučené denní dávky, převodní faktory pro energetickou hodnotu a definice.“.

2. V § 2 písmeno j) zní:

j) vlákninou - polysacharidy s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející do skupin

1. jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující v přijímané potravě,

2. jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, nebo

3. jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky,“.

3. V § 4 odstavec 1 zní:

(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky:

a) sacharidy, s výjimkou polyolů17 kJ = 4kcal
b) polyoly10 kJ = 2,4kcal
c) bílkoviny17 kJ = 4kcal
d) tuky (triacylglyceroly)37 kJ = 9kcal
e) alkohol29 kJ = 7kcal
f) organické kyseliny13 kJ = 3 kcal
g) vláknina8 kJ = 2 kcal
h) erythritol0 kJ = 0 kcal.“.

4. Příloha k vyhlášce zní:

„Příloha k vyhlášce č. 450/2004 Sb.

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek

Vitamin nebo minerální látkaDoporučená denní dávka
Vitamin A800 μg
Thiamin (vitamin B1)1,1 mg
Riboflavin (vitamin B2)1,4 mg
Vitamin B61,4 mg
Vitamin B122,5 μg
Kyselina pantothenová6 mg
Vitamin C80 mg
Vitamin D5 μg
Vitamin E12 mg
Vitamin K75 μg
Biotin50 μg
Kyselina listová200 μg
Niacin16 mg
Draslík2000 mg
Fosfor700 mg
Fluoridy3,5 mg
Hořčík375 mg
Chloridy800 mg
Chrom40 μg
Jód150 μg
Mangan2 mg
Měď1 mg
Molybden50 μg
Selen55 μg
Vápník800 mg
Zinek10 mg
Železo14 mg “.

Čl. II

Přechodné ustanovení

Potraviny, které nemají označení hodnoty v souladu s § 4 odst. 1 a přílohou č. 4 k této vyhlášce, lze uvádět na trh nejdéle do 31. října 2012.

Čl. III

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 2009.


Ministryně:

Jurásková v. r.

Přesunout nahoru