94
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 30. března 2000,
kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky:
Čl. I
Vyhláška č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky, se mění takto:
1. V § 1 písm. b) se slova "látkami nebo látkami určenými k aromatizaci" nahrazují slovy "látkami, látkami určenými k aromatizaci nebo kořením".
2. V § 3 odst. 1 písm. c) se slova "názvem skupiny, která odpovídá" nahrazují slovy "názvem skupiny nebo podskupiny, které odpovídají".
3. V § 3 se odstavec 2 zrušuje.
Dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 2.
4. V § 6 odst. 2 se za slovo "skladuje" vkládají slova "při teplotě nejvýše 30 °C".
5. V § 6 se doplňuje odstavec 4, který zní:
"(4) Cukr extra bílý, cukr bílý a cukr polobílý se uvádí do oběhu ve spotřebitelských obalech o hmotnosti 125 g, 250 g, 500 g, 750 g, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg.".
6. V § 7 písm. a) se slova "z výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice) nebo na živých částech rostlin a kterou" nahrazují slovy "ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících (medovice) a které".
7. V § 7 písm. c) se slova "pocházející zejména z výměšků hmyzu" nahrazují slovy "získaný převážně ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících".
8. V § 9 se doplňují odstavce 6 a 7, které znějí:
"(6) Med z dovozu balený do spotřebitelských obalů v tuzemsku musí být označen vždy zemí původu, a to i v případě směsí tuzemského a dovezeného medu.
(7) Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení jsou uvedeny v příloze č. 3 tabulce C.".
9. V § 10 odst. 1 se za slova "žádné látky" vkládají slova " , které by změnily přirozené složení medu,".
10. V § 12 písm. a) se slovo "cukry" nahrazuje slovy "přírodní nebo náhradní sladidla".
11. V § 12 písm. e) se slova "sójovými a arašídovými cukrovinkami" nahrazují slovy "nečokoládovými pochoutkami".
12. § 16 se zrušuje.
13. V § 17 písmeno d) zní:
"d) kakaovým tukem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo,".
14. V § 17 se za písmeno d) vkládá nové písmeno e), které zní:
"e) kakaovým máslem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 6 tabulce 2,".
Dosavadní písmena e) a f) se označují jako písmena f) a g).
15. V § 17 se doplňují písmena h), i) a j), která znějí:
"h) kakaovým prachem drobné částice kakaových bobů získané po mechanickém oddělení zbytků slupek, obsahující nejméně 20 % hmotnostních tuku v přepočtu na sušinu,
i) kakaovými výlisky kakaová drť nebo kakaová hmota zpracovaná do formy výlisků, obsahující nejméně 20 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu a nejvýše 9 % hmotnostních vody,
j) kakaovými výlisky se sníženým obsahem tuku výlisky obsahující nejméně 8 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu.".
16. V § 18 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "tabulce 1".
17. § 21 se zrušuje.
18. V § 22 písm. a) se slovo "cukrů" nahrazuje slovy "přírodních nebo náhradních sladidel".
19. V § 22 písm. c) se slova "nebo kakaový tuk" nahrazují slovy "kakaový tuk, kakaové máslo, kakaový prach nebo kakaové výlisky".
20. V § 22 písmeno d) zní:
"d) polevou potravina, kde došlo k částečné nebo úplné záměně kakaového másla jiným rostlinným tukem.".
21. § 26 včetně nadpisu zní:
"§ 26
Uvádění do oběhu
Čokoláda a čokoládové cukrovinky se uvádějí do oběhu při teplotě do 25 °C.".
22. Příloha č. 1 zní:
"Příloha č. 1 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Členění na skupiny a podskupiny
druh | skupina | podskupina |
cukr | cukr extra bílý | krystal, krupice, moučka |
cukr bílý |
cukr polobílý |
cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek | |
tvarovaný cukr (kostky, bridž, homole) | |
cukr s přísadami | |
přírodní cukr | |
kandys | |
tekuté výrobky z cukru | tekutý cukr |
tekutý invertní cukr |
sirup z invertního cukru |
karamel |
ostatní přírodní sladidla | dextróza, fruktóza a další | dextróza monohydrát |
dextróza bezvodá |
glukózový sirup |
sušený glukózový sirup“. |
23. Příloha č. 2 zní:
"Příloha č. 2 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
1. Cukr
skupina | sacharóza
polarimetricky
% hm. | invertní
cukr
% hm. | ztráta
sušením
% hm. | popel
konduktometricky
% hm. | barva v roztoku při 420 nm IU |
nejméně | nejvýše | nejvýše | nejvýše | nejvýše |
cukr extra bílý | 99,7 | 0,04 | 0,1 | 0,01 | 22,5 |
cukr bílý | 99,7 | 0,04 | 0,1 | 0,04 | 45 |
cukr polobílý | 99,5 | 0,10 | 0,1 | 0,10 | 150 |
cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek nejvýše 3 % | 96,7 | 0,10 | 0,2 | 0,04 | - |
tvarovaný cukr | 99,5 | 0,10 | 0,25 | 0,04 | 150 |
cukr s přísadami | 85,0 | - | 1,2 | - | - |
přírodní cukr | 97,5 | 0,09 | 1,4 | 0,8 | - |
kandys | 98,5 | - | 1,0 | 0,45 | - |
U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah nerozpustných látek nejvýše 50 mg/kg. |
Bodové hodnocení bílých cukrů
| cukr extra bílý | cukr bílý |
celkový počet bodů nejvýše | 8 | - |
z toho: | | |
popel - body nejvýše | 6 | - |
barva v roztoku - body nejvýše | 3 | - |
typová řada - body nejvýše | 4 | 12 |
Jeden bod odpovídá:
a) 0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky dle metody ICUMSA
b) 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku
c) 0,5 jednotek barevné typy dle metody Brunswick
Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy:
a) cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění,
b) cukr krupice je volně sypká směs menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění,
c) cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů,
d) přírodní cukr je sypká, zrnitá světležlutá až světlehnědá hmota, na omak mírně lepkavá,
e) kandys je směs velkých krystalů a srostlic, bílé, žluté až hnědé barvy.
Třídění dle velikosti částic sacharózy
délka strany oka síta v mm | podíl % hmotnostní |
cukr krystal | cukr krupice | cukr moučka |
2,00 - 0,40 | nejméně 70 | | |
0,80 - 0,16
nad 1,00 | | nejméně 70
nejvýše 5 | |
0,80 - 0,40 | | | nejvýše 5 |
pod 0,40 | | | nejméně 95 |
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
- pro cukr a ostatní přírodní sladidla kromě tekutých výrobků
deklarovaná hmotnost v g | hmotnostní odchylka v % |
do 50 | - 10 |
větší než 50 do 250 | - 4 |
větší než 250 do 500 | - 3 |
větší než 500 do 1000 | - 2 |
nad 1000 | - 1 |
2. Tekuté výrobky z cukru
| sušina refraktometricky % hm. nejméně | invertní cukr v sušině % hm. | pH | popel
konduktometricky
v sušině
% hm.
nejméně | barva roztoku
při 420 nm IU
nejvýše |
tekutý cukr | 62 | nejvýše 3 | | 0,1 | 45 |
tekutý invertní cukr | 62 | více než 3 nejvýše 50 | | 0,4 | - |
sirup z invertního cukru | 62 | více než 50 | | 0,4 | - |
karamel | 73 | nejméně 50 | 4 - 6 | - | - |
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
- pro tekuté výrobky z cukru
deklarovaná hmotnost v g | hmotnostní odchylka v % |
do 300 | - 5 |
větší než 300 do 1000 | - 4 |
nad 1000 | - 3 |
3. Ostatní přírodní sladidla
a) Dextróza
| dextróza (D-glukóza)
% hmot. sušiny
nejméně | sušina % hmot.
nejméně | sulfátový popel
% hmot. sušiny
nejvýše |
dextróza monohydrát | 99,5 | 90,0 | 0,25 |
dextróza bezvodá | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
b) Fruktóza
| ztráta sušením
% nejvýše | popel konduktometricky
% nejvýše | barva roztoku při
420 nm (I U) nejvýše | pH |
fruktóza | 0,5 | 0,1 | 30 | 4,5 - 7,0 |
c) Glukózový sirup
| sušina % hmot. | dextrózový ekvivalent vyjádřený jako
D-glukóza v % hmot. sušiny | sulfátový popel
% hmot. sušiny |
glukózový sirup | nejméně 70 | nejméně 20 | nejvýše 1,0 |
d) Sušený glukózový sirup
| sušina % hmot. | dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušiny | sulfátový popel
% hmot. sušiny |
sušený glukózový sirup | nejméně 93 | nejméně 20 | nejvýše 1,0“. |
24. V příloze č. 3 se doplňuje nová tabulka, která zní:
"C) Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
hmotnostní interval v g | hmotnostní odchylka v % |
do 100 | -8 |
větší než 100 do 250 | -5 |
větší než 250 do 500 | -3 |
nad 500 | - 1“. |
25. Příloha č. 4 zní:
"Příloha č. 4 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Nečokoládové cukrovinky |
karamely |
tukové s jádrovinami s ovocnou příchutí
mléčné, kakaové nebo kávové
podle druhu vložky (cukrová, želé, jádroviny,
sušené ovoce nebo přeslazené, marcipán a
další) |
|
nečokoládové dražé |
|
želé |
|
gumovité |
|
rahat |
|
chalva |
|
turecký med |
|
lékořicové cukrovinky |
|
pěnové cukrovinky (marshmallow) |
|
nečokoládové pochoutky |
s přísadami plněné |
|
komprimáty |
|
|
žvýkačky |
balonkové (bubble gum)
plátkové
dražované |
|
dropsy |
|
|
roksy |
|
|
furé |
s tukovou náplní
s cukernou (sirupovou) náplní |
|
pasty nebo pomazánky |
zejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové“. |
26. V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci "skupina" se slova "sójové a arašídové pochoutky" nahrazují slovy "nečokoládové pochoutky".
27. V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci "skupina" řádku "dropsy:" se řádek "tvarované" zrušuje a dále se slova "lité kandyty" nahrazují slovy "lité a lisované kandyty". V poznámce se k procentním hodnotám doplňuje slovo "hmot".
28. Příloha č. 6 zní:
"Příloha č. 6 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Tabulka 1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Druh | Skupina | Podskupina |
Kakaový prášek nebo kakao | kakaový prášek | |
odtučněný kakaový prášek |
Směs kakaa s cukrem | směs kakaa s cukrem | slazený kakaový prášek |
slazená kakaová směs |
slazená směs s kakaovou chutí |
čokoláda k přípravě nápoje |
směs odtučněného kakaového prášku s cukrem | slazený odtučněný kakaový prášek |
slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tuku |
slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tuku |
čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tuku |
Tabulka 2
Chemické požadavky na jakost kakaového másla
| podíl látek
nezmýdelnitelných
petroeterem
nejvýše | obsah volných mastných
kyselin vyjádřených
jako kyselina olejová
nejvýše |
Lisované kakaové máslo | 0,35 % | 1,75 % |
Expelerované kakaové máslo | 0,50 % | 1,75 % |
Rafinované kakaové máslo*) | 0,50 % | 1,75 % |
*) množství tuků ze slupek a klíčků nesmí přesáhnout podíl vyšší, než se vyskytuje v celém kakaovém bobu".
29. Příloha č. 7 zní:
"Příloha č. 7 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Tabulka 1 - Kakaový prášek
| obsah kakaového másla v sušině v % | obsah vlhkosti v % nejvýše |
kakaový prášek
(kakao) | nejméně 20,0 | 9,0 |
kakaový prášek
odtučněný | nejméně 8,0
nejvýše 20,0 | 9,0 |
Tabulka 2 - Směsi kakaa s cukrem
| obsah kakaového prášku *)
v sušině v % hmotnosti | obsah sacharózy v % hmotnosti |
slazený kakaový prášek | nejméně 32,0 | nejvýše 68,0 |
slazená kakaová směs | nejméně 20,0 | nejvýše 80,0 |
slazená směs s kakaovou chutí | nejvýše 20,0 | nejméně 80,0 **) |
čokoláda k přípravě nápoje | nejméně 25,0 | nejvýše 75,0 |
slazený odtučněný kak. prášek | nejméně 32,0 | nejvýše 68,0 |
slazená směs kakaového prášku se
sníženým obsahem tuku | nejméně 20,0 | nejvýše 80,0 |
slazená směs s kakaovou chutí se
sníženým obsahem tuku | nejvýše 20,0 | nejméně 80,0 **) |
čokoláda k přípravě nápoje se
sníženým obsahem tuku | nejméně 25,0 | nejvýše 75,0 |
*) v případě směsí odtučněného kakaového prášku s cukrem - obsah odtučněného kakaového prášku v sušině
**) přičemž sacharóza může být částečně nahrazena jinými složkami".
30. Příloha č. 8 zní:
"Příloha č. 8 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny
Druh | Skupina | Podskupina |
---|
Čokoláda | neslazená (bez cukru) | bez přísad, plněná, nebo s přísadami |
hořká | |
na vaření |
hořkomléčná |
mléčná |
mléčná s vysokým obsahem mléka |
mléčná s odstředěným mlékem |
smetanová |
bílá |
hořká se sníženým obsahem sacharózy |
mléčná se sníženým obsahem sacharózy |
rýže, vločky nebo další tvary | podle skupiny čokolády |
figurky |
speciality |
čokoládová poleva hořká nebo tmavá | |
čokoládová poleva hořkomléčná |
čokoládová poleva mléčná |
čokoládová poleva mléčná s odstředěným mlékem |
čokoládová poleva mléčná s vysokým obsahem mléka |
čokoládová poleva velmi světlá |
čokoládová poleva bílá |
čokoládová poleva hořká se sníženým obsahem sacharózy |
čokoládová poleva mléčná se sníženým obsahem sacharózy |
Čokoládové cukrovinky | polevy | cukrářská, tmavá nebo hořká, mléčná nebo světlá |
formované | formované v různých tvarech z čokoládových polev s různými náplněmi (tukovými, krémovými, likérovými a dalšími) |
máčené nebo polomáčené | různé druhy vloček (želé, fondan, vylehčené hmoty pěnou a další), máčené čokoládovými polevami |
dezerty | jednodruhové dezertní směsi |
nugáty | podle druhu přísady uvádějící charakter |
čokoládové dražé | podle druhu vloček |
čokoládové pochoutky | s přísadami |
plněné |
sezónní výrobky | z mléčné čokolády |
z hořké čokolády |
čokoládové pasty nebo čokoládové pomazánky | zejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové |
31. V příloze č. 9 tabulce 1 se slova "Obsah kakaového tuku" nahrazují slovy "Obsah kakaového másla".
32. V příloze č. 9 tabulka 3 zní:
„Tabulka 3
Přípustné záporné hmotnostní odchylky
druh výrobku | hmotnostní interval | hmotnostní odchylky |
čokoláda | do50g | - 10 % |
větší než 50 do 100 g | -5 % |
větší než 100 do 250 g | -3 % |
větší než 250 do 500 g | -2 % |
větší než 500 do 1000 g | - 1 % |
čokoládové cukrovinky a čokoládové tyčinky | do 105 g | - 10 % |
větší než 105 do 150 g | -8 % |
větší než 150 do 250 g | -5 % |
větší než 250 do 500 g | -3 % |
větší než 500 do 1000 g | -2 % |
nad 1000 g | - 1 %“. |
Čl. II
Přechodná ustanovení
(1) Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(2) Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat do 1. září 2001.
Čl. III
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2000.
Ministr:
Ing. Fencl v. r.